Zwanger zijn is een feest en je kijkt negen maanden uit naar de ontmoeting tussen jou en dat kleine wondertje. Wanneer alles goed gaat en je een voorbeeld zwangerschap hebt hoef je je geen zorgen te maken over welke medicijnen je wel of niet mag nemen gedurende deze tijd. Maar wanneer je last krijgt van ochtendmisselijkheid, verkouden wordt of een chronische pijnpatiënt bent, is het belangrijk om te weten wat voor medicijnen veilig zijn voor jou en jouw ongeboren kindje.
Steeds meer mensen doen beroep op CBD-olie omdat dit pijn verzacht en goed werkt bij misselijkheid maar is het aangeraden om dit ook te nemen tijdens de zwangerschap?

Wat is CBD

Cannabidiol is een stof uit de cannabis- en hennepplant die intussen wijd en zijd bekend staat om z’n geneeskrachtige en pijnstillende eigenschappen. Omdat ons lichaam een endocannabinoïde-systeem heeft, dit wil zeggen dat het receptoren heeft om zelf cannabinoïden aan te maken, wordt het goed opgenomen en werkt het helend. Vooral pijn, misselijkheid en het immuunsysteem worden gecontroleerd door ons eigen cannabinoïde-systeem.

Gebruik van CBD-olie tijdens de zwangerschap

Iedereen weet dat tabak en alcohol tijdens de zwangerschap sterk afgeraden wordt. Ook het roken van een joint is volgens velen not done. Over het gebruik van CBD-olie zijn de meningen verdeeld maar dit wordt meestal afgeraden door mensen die de werking ervan niet kennen. Voor veel mensen is cannabis nog altijd een drug en geen heelmiddel. Nochtans heeft het verschillende eigenschappen die best interessant te noemen zijn als het om zwangerschap gerelateerde klachten gaat. Maar het is ook belangrijk te weten dat alles wat je inneemt, invloed heeft op de ontwikkeling van jouw ongeboren baby.

En ook al zijn dokters nog niet helemaal overtuigd over het gebruik van CBD-olie tijdens de zwangerschap, men heeft nog nooit de relevantie kunnen aantonen tussen het risico op geboorte- of levensbedreigende afwijkingen. Meer onderzoek is zeker nodig en klinische studies die het gebruik van CBD-olie tijdens de zwangerschap onderzocht hebben zijn voorlopig nog onbestaande. Maar, voor wat we nu weten aan de hand van anekdotische verhalen, is het zeker niet schadelijk.
Waarvoor deze olie het meest gebruikt wordt in deze periode is het opheffen van ochtendmisselijkheid, alle soorten pijn en ontstekingen en problemen met slapen. Het ontspannend effect wordt door aanstaande moeders ook erg gewaardeerd.
Bij studies op de placenta alleen heeft men kunnen waarnemen dat deze soepeler wordt. Dit zou een gevaar kunnen betekenen voor het ongeboren kind. Echter, deze studie heeft men gedaan op een placenta die zich niet in het lichaam bevond. Ook de doorlaatbaarheid van de moederkoek werd hoger wat betekent dat het meer vatbaar zou zijn voor indringende bacteriën enz. Als men dan weet dat de onderzoekers wel tot 72 uur lang voortdurend cannabidiol toedienden, stroken deze testen helemaal niet met een normale toediening en zijn de resultaten ook niet onbevooroordeeld te noemen.

In 2018 deed men opnieuw onderzoek naar het effect van cannabis op ongeboren kinderen en volgde men aanstaande moeders op. De resultaten gaven aan dat de kans op een lager gewicht pas na de geboorte tot 50% verhoogde en voor gezondheidsproblemen zou kunnen zorgen wanneer het kind groter werd. Het is wel opvallend dat er niet vermeld werd hoe de cannabis gebruikt werd en in welke hoeveelheden. Indien vrouwen de cannabis rookten kan de tabak meer invloed gehad hebben op het resultaat dan de cannabis zelf want van tabak is het geweten dat gebruik, tijdens de zwangerschap, kan leiden tot een lager geboortegewicht.

Een ander onderzoek, uit 1994 in Jamaica toont aan dat er geen noemenswaardig verschil te merken was tussen baby’s wiens moeders cannabis gebruikten en baby’s van moeders die het nooit gebruikt hadden tijdens de zwangerschap.
Wanneer men na een maand de kinderen opnieuw onderzocht, bleek dat zij die ouders hadden die cannabis gebruikten, voor waren op hun leeftijdsgenoten. Vooral aangaande de autonome stabiliteit, hun alert zijn, gevoeligheid voor prikkels en hun zelfregulering scoorden opmerkelijk beter.

Wat is de werking van CBD op het menselijk lichaam

Vermits ons lichaam een eigen cannabinoïdensysteem heeft en de juiste receptoren om cannabidiol op te nemen, zal het immuunsysteem optimaal functioneren. Ook het emotionele centrum van ons lichaam wordt gestuurd door hetzelfde soort van receptoren. Dit maakt dat deze helende stoffen goed opgenomen worden en zo hun heilzame werking kunnen afgeven in ons lichaam.

Wat zijn de bijwerkingen tijdens de zwangerschap

Het gebruik van cannabidiol geeft sowieso zelden bijwerkingen. Het kan gebeuren dat gebruikers tijdelijk last ondervinden van misselijkheid, duizeligheid of diarree. Dit is van voorbijgaande aard en duurt maar heel even. Het volstaat om de druppels een dag of twee aan de kant te laten, tot de symptomen verdwenen zijn, en daarna opnieuw te beginnen met een lage dosis. Veel hangt af van het feit of je al eerder cannabis gebruikte of helemaal niet én uiteraard speelt de dosis ook een rol hierin. Mensen vinden het vaak raar om maar één druppel te nemen en gebruiken dan al makkelijk meer dan voorgeschreven werd.

Nog meer lezen over CBD en zwangerschap?

Hemppedia is een zeer informatieve website over CBD olie. Lees hier meer over zwangerschap en CBD!

Samenvatting

– Zorg er vooral voor dat je een goed product koopt waarvan je zeker bent dat het organisch geteeld werd, zonder pesticiden.
– Koop nooit producten bij bedrijven die geen testrapporten van een labo kunnen voorleggen
– Legale CBD-olie bevat hooguit 0.2% THC, kijk vooral uit dat het THC gehalte niet hoger is dan dat.
– Cannabis roken vermijd je beter, het is dan beter om een vaporizer te gebruiken.
– Gebruik de pure olie en niet de tincturen omdat deze alcohol of ethanol bevatten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *