Hoofdpijn, wie heeft het nog nooit gehad…
Het is, samen met migraine, één van de meest voorkomende klachten bij werkverzuim en een mens kan er zich behoorlijk beroerd door voelen. De oplossing van de reguliere geneeskunde bestaat uit het nemen van pijnstillers. Maar zoals iedereen weet is een paracetamolletje niet altijd afdoende en moet men naar zwaardere pijnstillers grijpen. Wanneer je de bijsluiter leest en de bijwerkingen leest ga je merken dat ze soms erger zijn dan de kwaal waar je ze voor neemt.
Vandaar zoeken meer en meer mensen hun heil in natuurlijke producten, zoals o.a. cannabis olie. Maar helpt dat wel voldoende en is dat niet gevaarlijk?

Wat is Cannabidiol

Cannabidiol of kortweg CBD, is één van de ontelbare geneeskrachtige stoffen van de cannabis- of hennepplant. De psychoactieve stof, THC, vind je enkel in de cannabisplant maar het gehalte in de olie is zo laag, slechts 0.2% is toegelaten, dat men er niet high of stoned van wordt. Men kan deze olie inzetten bij heel wat aandoeningen en kwalen waaronder o.a. pijn in het hoofd, migraine-aanvallen en clusterhoofdpijnen.

Wat is hoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn

Gewone’ hoofdpijn heeft iedereen wel eens gehad. Je had een biertje of wijntje teveel, je hebt stress of je bent grieperig… er zijn heel wat situaties die deze pijn kunnen veroorzaken. Maar dit is tijdelijk en vaak op te lossen met wat tijd en een beetje rust.

Wat de oorzaak van migraine-aanvallen daarentegen is, daar is de wetenschap het nog niet over eens. Wel heeft men kunnen aantonen dat vermoeidheid en stress hier ook een rol spelen en sommige wetenschappers beweren zelfs dat het genetisch bepaald zou kunnen zijn. De aanvallen kunnen tot 72 uren duren en zitten meestal aan één kant van het hoofd. Bij een zware migraineaanval gaan patiënten braken en kunnen ze geen licht verdragen. Ook gebeurt het dat mensen die een aanval krijgen, vooraf gekleurde lichtflitsen of flikkeringen zien die men auraverschijnselen noemt.

De meest ernstige vorm van pijn in het hoofd heet clusterhoofdpijn en wordt zo genoemd omdat deze aanvallen zich gewoonlijk in episodes manifesteren. De pijn is intenser dan bij de andere gevallen en kan soms maanden tot jaren duren, afgewisseld met perioden waarin de patiënt helemaal niets voelt. Mannen zijn gevoeliger aan clusterhoofdpijn dan vrouwen en vaak duurt het jaren vooraleer de huisarts de juiste diagnose kan stellen omdat het niet zo vaak voorkomt.

Wat is de werking van CBD-olie bij pijn

Het menselijk lichaam heeft een eigen cannabinoïdensysteem en maakt cannabinoïden aan met de CB1- en CB2-receptoren. Dit gebeurt voornamelijk in de hersenen maar ook in het hele lichaam. De CB1-receptoren bevinden zich in de hersenen en waken over bijvoorbeeld emoties, het denken, de eetlust, het bewegen, alle soorten pijn en het geheugen. De CB2-receptoren regelen op hun beurt het hele immuunsysteem. Wanneer men CBD olie neemt gaat het lichaam automatisch meer lichaamseigen cannabinoïden aanmaken en is dit zeer voordelig voor de gezondheid.

Dr. Maria Nicolodi, een wetenschappelijk arts uit Italië, deed samen met haar team onderzoek naar de werking van CBD op migraine-aanvallen. De resultaten van haar onderzoek stelde ze een tijd geleden voor tijdens een bijeenkomst van de European Academy of Neurology in Amsterdam. Niet enkel op de pijn zelf maar ze zochten een mogelijkheid om migraineaanvallen te voorkomen.
48 Chronische migrainepatiënten kregen full spectrum cannabinoïden toegediend, dus niet enkel CBD-olie en bij een dosis van 200 mg verbeterde de pijn met liefst 55%. Bij de ergste gevallen van clusterhoofdpijn verminderde de pijn met 40% maar het bleek enkel te helpen bij patiënten die in hun kinderjaren migraine hadden, de andere deelnemers aan het onderzoek ondervonden weinig tot geen verbetering.

Wat zijn de bijwerkingen

Wanneer een patiënt met migraine-aanvallen of clusterhoofdpijn reguliere medicatie neemt zijn deze meestal veel zwaarder dan bijvoorbeeld paracetamol. De meeste van deze medicijnen wekken duizeligheid, misselijkheid en een verdoofd gevoel op. Wie CBD-olie gebruikt zal helemaal geen last hebben van soortgelijke bijwerkingen.
In zeldzame gevallen kan het gebeuren dat mensen die de olie gebruiken, tijdelijk last krijgen van diarree of verstopping, lichte vermoeidheid of misselijkheid. Wie deze bijwerkingen ondervindt doet er goed aan om een paar dagen te stoppen met het nemen van de olie tot de symptomen verdwenen zijn. Indien je daarna opnieuw met de druppels begint zullen de bijwerkingen in de meeste gevallen uitblijven.

Samenvatting

Cannabinoïden zijn goede vervangers voor synthetische pijnstillers. Ze geven hoogstzelden nare bijwerkingen die van tijdelijke aard zijn en verminderen gevoelig de pijn. Het is een 100% natuurlijk product dat makkelijk in gebruik is en wanneer het THC gehalte de 0.2% niet overschrijdt is het legaal te gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *