De werking van CBD bij honden

CBD-olie is hartstikke hot. Zelfs mijn oma weet de olie in de schappen van de drogist te vinden. De artikelen schieten als paddenstoelen uit de aarde. Dat CBD-olie een goed supplement is, wist je waarschijnlijk al, maar heb je ook al gehoord dat je viervoeter er baat bij kan hebben?

Wat is CBD?

De afkorting staat voor cannabidiol. Naast THC is het een van de werkzame stoffen in hennepplanten. De twee stoffen hebben bijna tegenovergestelde effecten. THC is psychoactief: je wordt er high van, moet ervan lachen of raakt (bij hoge dosis) in paniek. CBD is daarentegen niet psychoactief. Het kalmeert, reguleert en helpt bij de spijsvertering. Je merkt wellicht dat je er rustiger van wordt, maar bent er cognitief helemaal bij: je wordt er dus niet high van. CBD-olie is zonder recept verkrijgbaar in de apotheek of bij de drogist. Sinds enige tijd wordt CBD-olie ook aan huisdieren gegeven, die bijvoorbeeld kampen met angst of gebrek aan eetlust.

Hoe werkt het?

CBD behoort tot de cannabinoïden. Het lichaam maakt zelf ook cannabinoïden aan. Men kan spreken van een endocannabinoïdensysteem, waarmee lichamelijke processen zoals pijnprikkels, eetlust en gemoed gereguleerd worden. Een cannabinoïde op basis van planten heeft ook effect op de cannabinoïdereceptoren. Daarom is CBD-olie een uitstekend supplement.

Wat doet CBD-olie bij je hond?

Sinds de heilzame werking van de stof bij mensen voor het voetlicht is getreden, wordt er ook veel onderzoek gedaan naar de werking bij dieren. Zoogdieren vertonen lichamelijk namelijk enorm veel overeenkomsten met mensen. Uit dit onderzoek is gebleken dat CBD-olie veilig is om te gebruiken bij onder andere honden, katten en paarden. Wel heeft het invloed op het hormonale stelsel en moet de stof daarom niet worden toegediend tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Het lichaam van een hond kan een deficit aan cannabinoïden aanwijzen, met als effect chronische stress of angst, gebrek aan eetlust, slechte slaap, ontstekingen en pijn. In zo’n geval kan het toedienen van CBD-olie de klachten verminderen en je hond weer kwiek maken. Bij oppervlakkige ontstekingen kun je de olie op de huid druppelen, omdat de stof ontstekingsremmend is. Ook kan de olie oraal ingenomen worden.

Zijn er bijwerkingen bij huisdieren?

Hoewel er geen klachten zijn geregistreerd door gebruikers heeft de stof wel enige bijwerkingen aangetoond bij het onderzoek, waaronder vermoeidheid, diarree, veranderingen in eetlust en gewicht. Andere onderzoeken rapporteren dat CBD-olie weinig bijwerkingen of interacties lijkt te hebben. Ook is er nog maar weinig bekend over de bijwerkingen in combinatie met andere medicijnen. Daarom is het altijd verstandig je dierenarts te raadplegen.

Ook is het verleidelijk een geneeskrachtig wondermiddel zoals cannabis allerlei heilzame werkingen toe te dichten die het niet heeft. De laatste jaren lees je op internet steeds meer onbewezen claims. Het heeft echter geen zin om te gaan experimenteren met CBD-olie tegen klachten waarmee het niet in verband is gebracht als medicijn.

CBD-olie toedienen bij je hond

Voor de meest effectieve opname druppel je de olie onder de tong van je huisdier. Sommige honden vinden de smaak echter bitter. Hiervoor zijn er twee oplossingen: schaf een olie aan met een zachtere smaak of meng de olie door het eten van je hond. Voor de optimale dosering is het belangrijk te kijken naar het gewicht. Zo raden veel fabrikanten voor een kleinere hond een dosering aan van 1 druppel per dag, met de mogelijkheid de dosering te verhogen na een paar weken. Voor een hond vanaf 10 kilo tot ongeveer 40 kilo raden zij aan te starten met twee druppels per dag. Maar let daarbij ook op de concentratie van de stof in de olie. Dit advies gaat over 1% per miligram, maar er zijn oliën met verschillende concentraties verkrijgbaar.

Let er bij de aankoop ook op dat de olie helemaal geen THC bevat. Er zijn flesjes met verschillende samenstellingen op de markt. Dat een etiket CBD-olie vermeldt, is geen indicatie dat er geen THC in zit. Lees de ingrediëntenlijst zorgvuldig en googel voor de zekerheid de fabrikant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *